Temat dzisiejszego wykładu to Antyoksydanty. Temat woda, ale i trudne zagadnienia z którymi wydawać by się mogło, nie mamy do czynienia na co dzień. Nic bardziej mylnego. Stres oksydacyjny i wolne rodniki towarzyszą nam na każdym kroku. Od dziś będziemy wiedzieć, jak działają reaktywne formy tlenu, jaki wpływa mają na nasz organizm i jakie mechanizmy chronią nas przed skutkami stresu oksydacyjnego.
Poznaliśmy enzymy przeciwutleniające, pierwiastki w ich centrum aktywnym, wiemy, gdzie ich szukać w żywności, podobnie jak samych antyoksydantów, znamy ich protekcyjne działanie i umiemy wybrać Polskie Super Foods.
Poruszyliśmy także temat detoksu w kontekście ochrony wątroby, diagnostyki chorób tego narządu oraz działań wspomagających prace naszej fabryki oczyszczającej.
Kinga opowiadała o tym jak prawidłowo komponować posiłki w ciągu dnia, zarówno jedzone w domu jak i te zabierane do pracy w formie Lunchboxa.
Dziękujemy wszystkim za uwagę i polecamy się na kolejne wykłady.
Twój komentarz