Eksperci medyczni prezentowali najnowsze doniesienia naukowe, oparte o rzetelne badania i najnowszą wiedzę. Wykłady były bardzo ciekawe, usystematyzowały moja wiedzę ale i wniosły wiele nowych informacji.
Poruszone zostały tematy insuliooporności i otyłości w kontekście mikroflory, osi mózg-jelito, indywidualnych kuracji probiotycznych, temat nieszczelności jelit, mikroflory zasiedlającej drogi rodne kobiety, bakterii naszej jamy ustnej, nieswoistych chorób jelit, najnowszej diagnostyki służącej do oceny dyzbiozy w jelitach i znaczenia mikroflory w kontekście rozwoju alergii i astmy.
Oto kilka ciekawostek:
W przyszłości nadzieją dla chorych na otyłość drugiego stopnia (czuli taką gdzie BMI wynosi więcej niż 40kg/m2) mogą być tzw przeszczepy kału od osób zdrowych jako forma kuracji wspomagającej.
Metformina, leki psychotropowe czy diety wysoko-białkowe wpływają niekorzystnie na nasz mikrobiom jelitowy, więc bardzo istotne jest, aby szczególnie zwracać uwagę na przyjmowane w ów czas probiotyki lub w ogóle rozważyć odpowiednią suplementację probiotyczną.
Trwają badania nad nowymi lekami o działaniu podobnym jak Meformina, ale bez skutków ubocznych jakich jak negatywny wpływ na mikribiom, zainteresowanych odsyłam do swoich lekarzy prowadzących, pytajcie o nowości.
Depresja coraz cześciej wiązana jest nie tyle z czynnikami zewnętrznymi co z poważną dysbiozą w naszym układzie pokarmowym. Bądźmy czujni, gdyż bakterie jelitowe mają wpływ na to co u nas w głowie się dzieje, silniej niż nam się wydaje.
Antykoncepcja powoduje powstawanie bardzo dużej ilości wolnych rodników, które mogą działać prozapalnie na organizm, dlatego kobiety, pamiętajcie o dodatkowej ochronie antyoksydacyjnej najlepiej w połączaniu: dieta plus dobry suplement.
Czynniki szczególnie mocno wpływające na rozszczelnienie bariery jelitowej to: stres, częste infekcje, alkohol, papierosy.
Aby sprawdzić w jakim stanie jest nasza śluzówka jelitowa, kiedy np. podejrzewamy problemy w tym aspekcie, warto zbadać poziom ZONULINY, czyli białka regulującego przepuszczalność międzykomórkową enterocytów (komórek błony śluzowej jelita).
Świetnym markerem do oceny stanu zapalnego jeli jest natomiast KALPROTEKTYNA.
Probiotyki to składniki na których rosną przyjazne nam bakterie: zaliczamy do nich:skrobie oporne (zimne ugotowane ziemniaki i ryż), fruktoologosacharydy i błonnik (m. in. owoce i warzywa)
Diety bogato-tłuszczowe (dieta ketogeniczna) zmniejszają różnorodność naszej flory bakteryjnej, znów należy pamiętać o dobrym probiotyku!
Babka jajowata to jeden z lepszych i bezpieczniejszych rodzajów błonnika dla sportowców.
Kwas masłowy produkowany przez bakterie probiotyczne przeciwdziała depresji.
Suplementacja w ciąży szczepem bakterii Lactobacillus rhamnosus GG znacznie zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej
Jeśli często zdarzają nam się nawracające afty, warto sprawdzić poziom Cynku, Selenu i Miedzi. Niedobory tych właśnie pierwiastków przyczyniają się do powstania zmian zapalanych w jamie ustnej.
Informacje tutaj zawarte mają służyc jako ciekawostka, po szczegółowe i indywidulane porady zapraszam oczywiście do gabinetu.
Twój komentarz