Zacznijmy od przyczyny. To, że włosy nam wypadają, to już skutek tego co się zadziało wcześniej. Przyczyn może być wiele, inne będą u kobiet, inne u mężczyzn.
Najogólniej wypadanie włosów może podzielić na okresowe (reaktywne) lub przewlekłe czyli progresywne.
Wypadanie okresowe, to wypadanie które zaczynamy obserwować nagle, z dania na dzień na szczotce pojawia się coraz więcej włosów. Trwa krócej niż 6 miesięcy i zwykle dobrze reaguje na „leczenie”. Wypadanie to dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn.
Za przyczynę podaje się z reguły: długotrwały stres, nieodpowiednio zbilansowaną dietę np. redukcyjną, głodówki, mono diety, choroby tarczycy, leczenie onkologiczne, menopauza, antykoncepcja, antybiotykoterapie, czy przebyte narkozy.
Wypadanie okresowe będzie dodatkowo przyspieszać nieodpowiednia pielęgnacja włosów: częste mocne upięcia, farbowanie, trwała ondulacja. Efekty tych wszystkich czynników widać dopiero po pewnym czasie. Mogą to być nawet 2-3 miesiące po tym jak spotkała nas jakaś trauma, postanowiliśmy na własną rękę zrzucić kilka kilogramów stosując drakońsko restrykcyjne diety.
Okresowe wypadanie włosów szczególnie często dopada również kobiety po porodzie. Jak rozpoznać? Zazwyczaj włosy wpadają równomiernie i są osłabione, na całej owłosionej skórze głowy, zaś w obrazie mikroskopowym nie widać zakoli czy łysych placków. Konsekwencją okresowego wypadania jest skrócenie brodawki włosa, ale zmiany są odwracalne.
Wypadanie przewlekłe to zupełnie inny problem. Przedłużone w czasie, zazwyczaj ponad pół roku i ma przyczyny w zmianach hormonalnych i predyspozycjach genetycznych. Występuje w parze z chorobami autoimunologicznymi. Mamy tutaj do czynienia ze skróceniem cykli życiowych włosa. Włosy wpadają miejscami, u kobiet na linii przedziałka a u mężczyzn tworząc charakterystyczną tonsurę na czubku głowy, zakola lub łyse placki a same włosy tracą gęstość. Z takim wypadaniem walczy się znacznie trudniej i najlepiej od razu udać się do lekarza dermatologa, choć z reguły zmiany są niestety nieodwracalne.
Nasi sprzymierzeńcy w walce o piękne, mocne włosy:
Aminokwasy siarkowe: Metionina stanowi 0,5% macierzy włosa a Cystyna 17%, oba z nich to składowe keratyny, czyli podstawowego białka włosa, wspomagają wzrost i wzmacniają odporność włosów na wypadanie
Witaminy z grupy B, tzw witaminy pięknych włosów:
Wit B6, Biotyna, Niacyna to kofaktory wzrostu, dostarczając substancji odżywczych niezbędnych do wzrostu włosa
Pierwiastki:
Żelazo - katalizator fazy anagenu, czyli fazy wzrostu włosa jako podstawowy składnik odżywczy
Cynk - przeciwdziała mikrostanom zapalnym, obniża aktywność enzymu 5alfa reduktazy, która to przyczynia się do nasilenia wypadania włosów u mężczyzn
Selen - chroni mieszki włosowe przed uszkodzeniami
Molibden - pierwiastek niezbędny w metabolizmie aminokwasów siarkowych
Proste, codzienne czynności, które i tak wykonujemy...
Mycie włosów
Warto wybrać szampon ze składnikami pobudzającymi mirkokrążenie w skórze głowy, aby zwiększyć ukrwienie komórek włosa i dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych
Odżywka
Często zdarza się, że szampony przeznaczone do mycia włosów skłonnych do wypadania, pozostawiają włosy matowe, trudne do rozczesania. Po umyciu zatem, przy samym szczotkowaniu, aby nie wyrwać sobie jeszcze więcej włosów, należy stosować odżywki nawilżające, ułatwiające rozczesywanie. Jeśli nasze włosy przetłuszczają się szybko, wybierajmy odżywki lekkie, zawsze do spłukiwania i nie stosujmy ich na skórę głowy, jedynie na włosy, zaczynając na wysokości ucha.
Wcierka
Czy produkt który zostaje z nami najdłużej, działa na skórę głowy i tam wzmacnia mieszki i komórki włosowe. Aby kuracja wcierką przeciw wypadaniu była skuteczna, należy używać konsekwentnie produkt minimum 3 miesiące.
Szczotkowanie
codziennie rano i wieczorem, mimo iż nasze włosy zostają na szczotce, należy je wyczesać, aby krótki, uszkodzone włosy nie zalegały na skórze głowy, blokując tym samym możliwość wzrostu nowym.
Jak w diecie szukać pomocy?
Aminokwasy siarkowe (Metionina i Cystyna) znajdziemy głównie w produktach mięsnych, w rybach, jajach oraz nasionach roślin strączkowych.
Otręby czy zarodki pszenne to doskonałe źródło też samej cystyny.
Samą siarkę jako pierwiastek też najdziemy w porutach spożywczych, będą to: czosnek, cebula, chrzan, podroby, kalafior i brokuł.
Witaminy z grupy B, najlepsze źródła to: nasiona słonecznika i pestki dyni, orzechy, nasiona roślin strączkowych, jajka, nabiał, podroby, płatki owsiane, szpinak.
Żelazo: produkty pochodzenia zwierzęcego bedą stanowić najlepiej przyswajalną formę żelaza.
Cynk: owoce morza, nasiona i orzechy, mięso, jajka i nabiał.
Selen: orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk, indyk
Molibden: twarda woda z wodociągów, oraz warzywa i owoce uprawiane na odpowiednich glebach.
A może krew prawdę powie?
Morfologia: oceniamy stan faktycznych czerwonych krwinek, hemoglobinę i hematokryt, aby wykluczyć anemię.
Ferrytyna: białko magazynujące żelazo.
OB (Odczyn Biernackiego) podstawowy marker stanów zapalnych w organizmie.
Poziom hormonów oceniający pracę traczycy: TSH i fT3 oraz fT4.
Poziom kortyzolu – hormonu stresu.
Poziom testosteronu, głównie w przypadku mężczyzn.
tekst napisany dzięki wspołpracy z Karolina Zwierkowska z https://domenapiekna.pl/
Twój komentarz