mgr inż. Ewelina Chrząścik
20 Maj

Zapiekany kurczak w sosie prawie śmietanowym

Spontaniczne danie z resztek z lodówki. Chciałabym aby było dla Was  bardziej inspiracją, niż konkretnym przepisem, na to, by nie marnować jedzenia a z resztek zrobić coś kreatywnego.

Składniko-resztki z mojej lodówki:

- cukinia 1 sztuka

- cebula 1 sztuka

- kurczak - pól fileta

- pól opakowania serka mascarpone

- jajko 1 sztuka

- kilka łyżek mleka ryżowego

- 1/2 puszki zielonego groszku

- garść ugotowanego makaronu

- sól, pieprz

- oliwa do posmarowania naczynia

Przygotowanie:

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyłam cukinie pociętą na paski i cebulę pokrojoną w piórka, na to kawałki pokrojonego mięsa, makaron i groszek. Całość zalałam sosem przygotowanym z zmiksowanego serka, jajka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 35 minut.

Twój komentarz




POKAŻ
Ewelina Chrząścik - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ