mgr inż. Ewelina Chrząścik
17 List

Rozgrzewający ryż z jabłkami i orzechami na szybko

Propozycja na szybki deser, posiłek uzupełniający i na wtedy kiedy "nie ma nic w lodówce, a coś bym zjadł/a" :)

Składniki:

ryż basmati 50g

jabłka 300g

miód 5g

orzechy włoskie 10g

jogurt naturalny 100g

cynamon szczypta

Wykonanie:

 Ryż ugotować w wodzie.Na suchej patelni podpiec pokrojone orzechy, dodać jabłka pokrojone na kawałeczki. Dodać 3 łyżki wody, miód i poddusić, ryż wymieszać z jabłkami, polać jogurtem i posypać cynamonem.

Cały posiłek to 400kcal. Opcja dla bezmlecznych: zamiast jogurtu, wykorzystać wodę z mlekiem roslinnym do ugotowania ryżu w proporcji mleko : woda 1:1.

 

Twój komentarz




POKAŻ
Ewelina Chrząścik - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ