mgr inż. Ewelina Chrząścik
09 Sty

Pieczone tofu na warzywach

Tofu ma do siebie to, że... nie ma smaku:) i bardzo dobrze, dzięki temu, przejmie smak, tego, z czym je zrobimy:)

Można na słodko, można wytrawnie, tak czy inaczej fajnie urozmaici dietę i uzupełni białko, zwłaszcza w dietach roślinnych.

Całość to tylko 216kcal, bez glutenu, bez nabiału, ok dla vegan, na przekąskę w pracy, kolację lub śniadanie typu białkowo-tłuszczowe.

Pieczone tofu na warzywach

Składniki

Sałata rukola lub inna zielenina 20g (garść)

Słonecznik, nasiona10g (1 łyżka)

Tofu naturalne 90g(1/2 opakowania)

Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)

Pomidorki koktajlowe 100g (porcja)

Papryka czerwona 60g (1/3 sztuki)

Wykonanie:

Ser tofu kroimy w kostkę, pieczemy na patelni na łyżeczce oliwy wraz ze słonecznikiem, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa, myjemy, kroimy, układamy na talerzu, na to kładziemy podpieczone tofu z ziarnami słonecznika, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Ewelina Chrząścik - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ