Racuszki z płatkami jaglanymi
Przedstawiam super szybki pomysł na szybki posiłek z jabłkami. Posiłek wysoko-węglowodanowy, jednak bez glutenu i bez laktozy. Może stanowić przekąskę po treningu dla aktywnych, lub część śniadania np z dodatkiem jogurtu. Świetnie sprawdzi się jako posiłek do szkoły dla dzieci czy 'substytut gdy " chce mi się czegoś słodkiego" :)
Składniki na jedną porcję (2-3 CIASTKA w zależności od wielkości)
- Jabłko, 1 sztuka
- Jajko, 1 sztuka
- Płatki jaglane, 2 łyżki
- Otręby gryczane, 2 łyżeczki
- Miód (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki
- Olej kokosowy, 1 łyżeczka
-szczypta ulubionych rozgrzewających przypraw, może to być kakao, cynamon, gałka muszkatołowa lub imbir, im więcej tym lepiej, gdyż wszystkie te składniki wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Przygotowanie:
Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce, dodajemy jajko, płatki, otręby, miód i przyprawy. Masa powinna być zwarta, jeśli jest zbyt płynna dosypujemy otrębów. Smażymy na oleju z dwóch stron.
Jedno porcja zawiera:
Energia: 250kcal, białko: 10g, węglowodany: 38g tłuszcz: 10g
Twój komentarz