Gdy masz dylemat, czy śniadanie ma być słodkie, czy wytrawne i sycące, oto rozwiązanie
PLACEK OMLETOWY Z HUMUSEM I GRANTEM
Składniki:
2 jaja wiejskie
2 płaskie łyżki płatków jaglanych
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju kokosowego
hummus
czarnuszka
ziarenka granatu
Wykonanie:
Jajka mieszamy z płatkami i przyprawami, masa ma być gęsta. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wylewamy masę jajeczną, smażymy z jednej strony, obracamy i lekko podpiekamy z drugiej strony.
Gotowy omlet smarujemy grubo humusem, posypujemy czarnuszką i ziarenkami granatu.
JAJA
Polecam kupować u „lokalsów”. Mam to szczęście, że moja Babcia kurki hoduję, w załączniku dowód jaką szczęśliwą gromadę posiada, więc po odwiedzinach w Bojanowie (tak daleko mieszka) jestem zaopatrzona w najlepsze jajka z najbardziej żółtymi żółtkami ever. Jeśli jajka od Babci się skończoną, to w środy lub w soboty udaje się na targ pietruszkowym. Miejsce, które jest marką samą w sobie. Wiele osób na pewno zna i odwiedza:) można tam zakupić wspaniałe, lokalne, wartościowe produkty spożywcze najwyższej jakości od ludzi, którzy sami dbają o swoje uprawy/hodowle.
PŁATKI JAGLANE
Jeśli wolicie owsiane, nie ma sprawy. Gdy zostało Wam trochę ryżu/kaszy z obiadu też może być. Tutaj tak naprawdę duża dowolność. Chodzi o to by ,produkty zbożowe nadały odpowiednią konsystencję.
SÓL, PIEPRZ
Przyprawy dowolne. Ja osobiście jestem zakochana w kolendrze, więc często do masy jajecznej dodaje zielone liście kolendry, ewentualnie pietruszki. W połączeniu z humusem i granatem mmm so good:D
OLIWA/OLEJ
Jeśli macie super hiper patelnie która nie przypala można obyć się bez, mnie natomiast smakuję nuta oliwy w omlecie.
CZARNUSZKA
Teraz już bardzo łatwo dostępna w większości dużych sklepów, ja z oszczędności kupuję na wagę, chowam do pojemniczka i mam na cały rok.
GARANAT
Nie jest to na pewno nasz rodzimy owoc, ale na Kleparzu nie trudno o piękne granaty:) Problem stanowi obieranie. Jeśli nie chcesz mieć granatowego soku na ubraniu, obieraj owoc topless :):):):) Twój partner na pewno doceni te starania:D a tak serio to mam inną metodę, Kroje granat na pół, połówki też na pół i gotowe ćwiartki „wywracam” skórką do góry. Ziarenka praktycznie same wypadają do miski.
HUMMUS
Jestem wielką fanką ciecierzycy w formie pasty i ciągle poszukuję najlepszego hummusu w Krakowie. Mam swoje typy:
No właśnie... nazwy brak, przepraszam, ale lokal jest tak mały, że nawet nie zwróciłam uwagi jak się nazywa. Ale jak będę następnym razem, zrobię zdjęcie, będzie wam łatwiej trafić. Gdzie jest? Dosłownie na przystanku „Teatr Bagatela” przy ul. Karmelickiej, zaraz obok teatru. Przepyszny humus do kupienia na wynos, dodatkowo warianty: jarmużowy i paprykowy warte spróbowania. Jarmużowy pycha z ogórkiem kiszonym:D
HAMSA HUMMUS&HAPPINES
Polecam ich weekendowe śniadania w formie bufetu, do spróbowania rożne rodzaje hummusu i oryginalnymi dodatkami. Palce lizać, np. z hummusu. Tutaj poznałam połączanie humus z granatem, które podbiło moje serce.
Hummus Amamusi
Klasyka gatunku, można jeść na miejscu z dodatkami warzywnymi, pieczywem, lub zabrać do domu i jeść łyżka z pudełka:)
Ranny Ptaszek
Co prawda hummus nie gra tu głównej roli, ale jest dodatkiem do najlepszej szakszuki jaką jadłam w życiu, więc koniecznie musicie spróbować:D
Twój komentarz