Ewelina Chrząścik

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Występuje w postaci folianów, które syntetyzowane są przez organizm człowieka w niewielkiej ilości i muszą być dostarczane z pożywieniem. Głównym źródłem folianów w diecie są: wątróbka, ciemnozielone warzywa (szpinak, brokuły, brukselka, sałata), rośliny strączkowe (fasola, groch, soja), pełne ziarna zbóż.

Kwas foliowy

W procesie gotowania, długiego przechowywania, straty folianów sięgają 50–90%. Dlatego spożywanie produktów będących źródłem kwasu foliowego nie zapewni jego odpowiedniej ilości w organizmie człowieka (przyswaja on około połowę folianów pochodzących z żywności). Natomiast syntetyczny kwas foliowy jest wchłaniany niemal w 100 procentach, co spowodowane jest mniej skomplikowaną budową chemiczną. Kwas foliowy jest niezbędny m.in. do syntezy DNA. Potrzebujemy go również do:

  • procesów metabolicznych
  • syntezy puryn, pirymidyn, niektórych aminokwasów
  • podziału komórek
  • regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.

Jest on także niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Niedobór kwasu foliowego spowalnia syntezę DNA i podział komórek. Osłabia również wchłanianie substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego. Jest on jednym z ważniejszych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju płodu. Badania naukowe udowodniły, że przyjmowanie kwasu foliowego zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej (rozszczepu kręgosłupa, wad mózgu), jednego z najcięższych wrodzonych defektów u niemowląt.

Profilaktyka

Zapobieganie wyżej wymienionym wadom możliwe jest dzięki zastosowaniu suplementacji kwasem foliowym, który zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się tych powikłań od 58% do 100%. Ponieważ właściwa podaż kwasu foliowego jest tak istotna, w wielu krajach (również w Polsce) opracowano zalecenia dotyczące suplementacji diety tą witaminą. Zalecane dzienne spożycie folianów dla osoby dorosłej wynosi około 0,2–0,3 mg. Wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza przed planowaną ciążą powinny przyjmować 0,45 mg kwasu foliowego, nie przekraczając dziennej dawki 1 mg. To ograniczenie nie dotyczy kobiet, które miały potomstwo z wadą cewy nerwowej. Wówczas należy stosować znacznie większe dawki kwasu foliowego, około 4 mg.

W Polsce od 1998 roku funkcjonuje ogólnokrajowy Program Profilaktyki Pierwotnej Wad Cewy Nerwowej. Polega on na propagowaniu żywienia bogatego w kwas foliowy oraz przyjmowania codziennej dawki witaminy w ilości 0,4 mg przez wszystkie kobiety, które planują zajść w ciążę. Suplementacja powinna być kontynuowana przynajmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży, ponieważ w tym okresie następuje wzmożony podział komórek, rozwój tkanek i narządów płodu. Odpowiednie spożycie kwasu foliowego w ciąży zmniejsza także ryzyko przedwczesnego porodu i wystąpienia niskiej masy urodzeniowej dziecka. Wady cewy nerwowej u nienarodzonego dziecka powstają bardzo wcześnie, już na przełomie 3 i 4 tygodnia życia płodowego, zanim kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży. Zdecydowanie więc za późno jest rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego dopiero po potwierdzeniu ciąży przez ginekologa.

Kwas foliowy powinny zażywać wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, a nie tylko te planujące powiększenie rodziny, ponieważ ciąże nieplanowane stanowią w Europie ponad 40%. W związku z tym w USA i niektórych państwach Europy Zachodniej wprowadzono obowiązek wzbogacania żywności kwasem foliowym. W Stanach Zjednoczonych Ameryki dodawanie go do mąki obowiązuje od początku 1998 roku. Po jej wzbogaceniu liczba noworodków z wrodzonymi wadami cewy nerwowej spadła o 26%. Natomiast w Nowej Szkocji wprowadzenie rekomendacji dotyczących suplementacji kwasem foliowym oraz wzbogacanie nim żywności zmniejszyło występowanie wrodzonych wad o 41%. Spożycie folianów pochodzących z żywności u młodych Polek jest bardzo niskie. Z badań wynika, że niedobór tej witaminy wykazywało aż 85% kobiet.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Menu dla serca

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Nadciśnienie, miażdżyca i wieńcówka – jeszcze do niedawna były "zarezerwowane" głównie dla mężczyzn oraz osób starszych. Tymczasem zapada na nie coraz więcej młodych kobiet. Zamiast ...

czytaj więcej

Grejpfrut pod lupą

Amerykańscy lekarze, przepisując pacjentom leki nasercowe lub kontrolujące ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu już od kilku lat przestrzegają chorych przed piciem soku grejpfrutowego ...

czytaj więcej
POKAŻ
Ewelina Chrząścik - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ